ESCOLA MUNTANYOLA. MUNTANYOLA

LES ARTS I EL BUIT

Nivell educatiu: Tota l’escola. Educació Infantil i Primària.
Docents implicats:
tot el claustre.
Assessorament: Marià Dinarès i Quique Giménez.
Alumnes que hi participen: tots els alumnes de l’escola (48 alumnes)

A la nostra escola apostem per una pedagogia de les Arts Plàstiques que ensenyi a les nenes i als nens a abordar la creació, des de la pròpia sensibilitat, atenent els sentits, els sentiments i les seves pròpies vivències.

Creiem que l’educació de l’art no s’ha de centrar exclusivament en l’habilitat manual o en el coneixement tècnic, ni afavorir un sol gust estètic.

Després de la presentació del tema d’aquest curs, el nostre punt de partida va ser: Què és el buit?

A partir de les seves respostes i curiositats, els alumnes d’Educació Infantil, acompanyats de la mestra, han estat els principals protagonistes de les activitats desenvolupades i han vivenciat diferents situacions que han donat lloc a fer hipòtesis, a manipular, a jugar i a divertir-se, a construir i sobretot a descobrir…

Els nens de Cicle Inicial, després de donar una ullada a les escultures més importants del món, han descobert que hi ha materials que estan buits per dins però que són flexibles, emmotllables i que, per tant, també serveixen per crear. Així que van fer la seva escultura de fang.

Els de Cicle Mitjà s’han inspirat en l’escultor Alexander Calder. Després de conèixer l’artista, cada nen va crear la seva escultura amb filferro fent volar la imaginació. Un cop acabades, cadascun d’ells va explicar-ne el seu significat i amb què sabia inspirat.

Els alumnes de Cicle Superior han enfocat el seu treball des de la perspectiva de les emocions i sentiments. S’han centrat en el cinema. Van començar fent fotos representant el buit que després van transformar en un curtmetratge amb música. El resultat de tot plegat va ser sorprenent i emocionant al mateix temps. En aquest cas pensem que els alumnes s’han emportat un bon coneixement d’ells mateixos i també de la seva relació amb el món.

art i escola