ESCOLA CASTANYERS. VILADRAU

Com afecta la llum a la nostra vida

Docents implicats: Xell Parés, Montse Codina, Alba Ruiz, Mercè Coma, Sandra Bau, Carla Soler i Raquel Garcia

Nivell educatiu: Tota l’escola. Educació Infantil i Primària.

Assessorament: Montse Martínez i Míriam Llumà

A Educació Infantil hem treballat el projecte de la llum a partir d’ambients, on s’experimentava amb diferents materials relacionats amb la llum (taula de llum, lots, miralls, retroprojector, papers de cel·lofana de colors…). Els grups es formaven barrejant els nens i les nenes de tot el cicle.

A Cicle Inicial hem treballat la llum a partir de les ombres; jugant amb l’ombra que el nostre propi cos, endevinant qui érem darrera d’un llençol i dibuixant objectes reals amb les seves ombres.

Més tard, vàrem redactar un conte que parlés de la llum, concretament d’un eclipsa de sol. A partir del conte vàrem dibuixar i crear els personatges amb titelles per poder jugar a fer ombres xineses gegants. Llavors vàrem gravar les nostres veus llegint el conte i vàrem fer la representació. Aquesta representació l’hem gravada en forma de conte perquè tota la ZER, amb l’Escola del Gurri, la pugui veure.

A Cicle Mitjà hem treballat la llum a partir de la vista i les il·lusions òptiques. Primer ens hem centrat en el sentit de la vista, la llum i la barreja dels colors. A continuació, després de veure diferents il·lusions òptiques a través de targetes, llibres i internet, vam fer diferents dibuixos per fer-los girar com baldufes i comprovant l’efecte visual. Vam buscar informació sobre l’op-art i van fer les nostres pròpies obres que donaven sensació de relleu tot i ser planes, taumàtrops i objectes amb volum a partir de l’art cinètic.

Els alumnes de Cicle Superior hem treballat la llum a través de la fotografia amb activitats diverses com: cerca d’informació sobre la història de la càmera i la construcció una càmera estenopeica i el funcionament de les càmeres antigues i actuals. Vam poder veure una càmera per dins per saber com entrava la llum i diferents alumnes de la classe en van portar càmeres diverses i les vam situar al llarg de la historia.

Una altre sessió la vam dedicar a modificar fotos que vam fer a la sortida de Barcelona a través del programa PhotoShop online.

Hem fet fotos amb la càmera estenopeica i revelat, hem creat un àlbum scrapbooking, hem treballat la fotografia en moviment i el muntatge digital.

art i escola