COL·LEGI ESCORIAL. VIC

La llum i l’ombra a l’Escorial

Docents implicats: Rosa Campalans
Nivell educatiu: 4t curs d’Educació Secundària.
Assessorament: Juan Carlos Moreno

Des de l’optativa de 4t d’ESO d’Educació Visual i Plàstica, hem treballat el tema de la llum i l’ombra concretant-lo en un entorn proper com és l’Escorial. Aquest ha estat el fil conductor de l’activitat protagonitzada pels alumnes. Aquests mateixos han escollit un racó de l’escola, que després de localitzar-lo en un plànol, ha estat el seu objecte de treball. Aquest racó observat sempre des del mateix punt de vista, ha estat treballat a partir de línies, taca, textures i color, alhora que experimentaven i aplicaven tècniques diferents: carbonet, pastels, gouache, ceres, collage…

També, després de documentar-se, han fet una interpretació simbòlica o abstracta de la llum i ombra del motiu, inspirant-se en autors contemporanis.

L’observació diària de la llum i l’ombra en el seu racó de treball els ha fet adonar-se de com n’és de canviant, segons diferents paràmetres que intervenen: l’hora del dia, el mes en que treballen, la climatologia,… És per aquest motiu que tres dels nou grups de treball han fet un registre gairebé diari dels diferents factors sempre acompanyat d’una imatge gràfica del moment.

Finalment, tenint en compte que difícilment podem separar la percepció del volum de la llum, els nou grups han acabat el projecte fent una síntesi o resum del seu racó a partir d’una maqueta 3D, i escollint un dels elements bàsics del llenguatge plàstic: la línia, el pla o el modelat. L’han realitzat a partir de diferents materials i tècniques, i posteriorment hem estudiat el volum, a partir de la fotografia, on aquesta llum i ombra n’ha estat la protagonista principal.

art i escola